Electrical Noise Part 2

tim

Today I pulled apart the bike and checked the wiring for the accessory power outlet that I’d added two years ago. Contrary to my previous doubts, I found that the positive cable originated at the main fuse, and the negative (ground) terminated on the frame under the seat. Both these locations are about a close to the battery as you can get.

I also checked the configuration of the relay, and confirmed that was OK.

Just to be sure, I rigged up another cable, directly to the battery, and started running some tests.

  • AutoCom and VIO POV both connected to bike power, with the engine running: Lots of noise on the VIO POV recording, but none in my helmet.
  • AutoCom and VIO POV connected to bike power, but through a 20A noise supressor: Lots of noise on the recording, but with some of the lower frequencies gone.
  • AutoCom connected to bike power, and VIO POV running on AA batteries: a faint, high pitched noise on the recording, but otherwise clear audio.
  • The VIO POV connected to bike power and not connected to anything else (ie using its own microphone): lots of noise, as before.
This is enough to convince me that the bike power is fine the way it is, and the VIO POV will be running on AA batteries from now on.
I also tested the Push To Talk switch, and found that the 3.5mm plug and socket that I’d added to make the PTT switch removable is pretty flaky. I’ll be looking around for an alternative connector for that.
Pulling the bike apart gave me an opportunity to clean parts of it that normally get missed. There’s still a lot of red dust in hard to reach places, so I dismantled a few things to clean that off.

Post to Twitter